Riding the Segway … a new love is born!

Na een namiddag op zo’n balancerende tweewieler wist ik wat mijn volgende project zou worden: ik wil weten hoe dit werkt, ik wil de theorie en ook wel de techniek hierachter leren kennen. Misschien wil ik wel zo’n tweewieler.

De volgende avonden spendeerde ik surfend op het web: commercieel zijn er vele merken te verkrijgen, waarbij de Chinese varianten zelfs wel betaalbaar worden. Maar evengoed vond ik een aantal doe-het-zelf (DIY) ontwerpen, die best wel knap uitgevoerd werden. Ook budgettair leek dit een doenbaar project (< 500€ zou mogelijk moeten zijn).

Het verdere uitdiepen van onderdelen en programmatuur maken duidelijk dat de keuze van componenten een wereld van verschil kunnen maken:

  • Een gelijkstroom motor met voldoende kracht is betaalbaar, maar wil je “voldoende” kracht of wil je “VOLDOENDE” kracht 😉 : het prijsverschil kan exponentieel oplopen. En je hebt er wel 2 nodig.
  • De electronica die het stroombeheer naar de motor op zich neemt, is voor lichte motoren eenvoudig en goedkoop, voor zwaardere varianten kan dit gerust een factor 2 à 3 verschillen. En je hebt er natuurlijk voor elke motor één nodig: dus terug 2 stuks.
  • De voeding van deze motoren: oplaadbare batterijen bestaan in enorm uiteenlopende voltages, capaciteit, volume en gewicht (afhankelijk van type). Terug de vraag: hoeveel kracht wil je? Hoeveel autonomie wil je?
  • De electronica om het balanceren, vooruit- en achteruitrijden, sturen, stoppen e.d. blijkt over de jaren heen simpeler geworden te zijn: waar oorspronkelijk de electronica/hardware maatwerk was, kunnen nu met vrij beschikbare electronica bouwstenen alles opgebouwd worden.
  • Wielen zijn zijn bij iedere brommer-/motorshop te vinden: vraag naar hun onderdelen van accidentées.
  • Verdere benodigdheden zoals bekabelingen, bouten, moeren, … zijn wel in mijn knutselkoffer te vinden.
  • Maar uiteindelijk denk ik dat een heel groot deel van de kosten simpelweg transportkosten zullen zijn: motoren wegen de nodige kilo’s en shops/locaties waar ze deze producten vlot kunnen leveren, heb ik nog niet in mijn onmiddellijke nabijheid gevonden. Dus online aankopen in het buitenland, met bijhorende transportkosten voor de vele kilo’s. Maar er is geen haast bij, kosten kunnen gespreid worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s