Solar Tracker

Bij het nemen van mijn eerste stappen in het gebruik van de Arduino Microcontroller was ik niet meteen overtuigd van het nut van de mogelijkheden volgens mijn situatie. Ik had eigenlijk nood aan een real-life toepassing om geinteresseerd te blijven.
WaterHeaterMijn zus bracht redding: voor het grote zwembad die zij in de tuin had staan voor mijn nichtje en neefje, kocht zij een verwarmingselement ( zie foto ). Om goed te functioneren blijkt dit apparaat veel meer zon nodig te hebben dan wat we hier in ons Belgenlandje op een mooie dag mogen ontvangen, dus niet meteen tevreden.
Echter, optimaliseren kunnen we door dit element gedurende de hele dag netjes gericht op de zon te houden.

In de Arduino starterskit zijn een aantal fotogevoelige diodes meegeleverd en na enige oefenprojectjes uit het meegeleverde boek, snapte ik hoe ik een Solar Tracker kon volgen.

Het principe is eenvoudig: PhotoResistorsQuadrant
4 fotogevoelige diodes worden opgesteld in de 4 kwadranten van een circel. Als de bovenste kwadranten meer licht ontvangen dan de onderste, dan dient de cellen omhooggericht te worden. Als de 2 linkse meer licht ontvangen dan de 2 rechtse, dan dienen de cellen naar links gericht te worden. En vice versa, natuurlijk.
Even op een rij:
I + II > III + IV => naar boven
I + II < III + IV => naar onder
II + III > I + IV => naar links
II + III < I + IV => naar rechts

Aan de hand van de metingen, worden er 2 motoren aangestuurd. De ene maakt dat de warmtecollector horizontaal kan gepositioneerd worden ( dus, oostelijk gericht ’s morgens, over het zuiden op de middag, tot in het westen ’s avonds ). De andere motor zorgt voor een correcte inclinatie, dwz de hoek waarbij de warmtecollector recht naar de zon opkijkt.

De Arduino starterskit bood mij alles om dit als testscenario te verwezenlijken. Kort daarna heb ik gezocht naar 2 geschikte motoren om dit project een realiteit te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s