Verschillende toernooi-systemen !

De manier waarop een tornooi georganiseerd wordt, is afhankelijk van de beschikbare accommodatie, aantal deelnemers en het tijdsbestek waarin alles dient afgewerkt te worden. Verschillende systemen zijn voor handen, maar die zijn niet altijd even “eerlijk”.

Het eenvoudigste tornooisysteem of –methode  is de enkelvoudige eliminatie, ook gekend als “Single Knock-Out” ( Single K.O. of SKO ) met volgende populaire variant daarop : “Double Knock-Out” ( Double K.O. of DKO ). In een SKO wordt elke deelnemer aan een andere gekoppeld en de winnaar van die wedstrijd mag door naar de volgende ronde. De verliezer daarentegen mag huiswaarts keren. Dit gebeurt ronde na ronde tot de “last man standing” : de kampioen.
De helft van de spelers in de eerste ronde van een SKO zal slechts 1 wedstrijd spelen. In een DKO-systeem wordt de verliezer ingedeeld in een nieuw SKO-schema, wat dan de verliezerskant ( of One-Loss Side ) genoemd wordt en mag dusdanig nog verder strijden. Zo zal iedere deelnemer minstens 2 wedstrijden spelen.
Een populair alternatief waar de deelnemers wel veel mogen spelen, is het poule-systeem ( Round Robin Format ). Hierbij worden alle deelnemers ingedeeld in één of meerdere groepen, waarbij elke deelnemer tegen iedere andere deelnemer in zijn groep speelt. Deze groep wordt de poule genoemd. De uiteindeljike uitslagen van alle wedstrijden in de poule zorgen voor een rangschikking van de deelnemers volgens hun prestatie. Het grote voordeel van het spelen in poules tegenover een KO-systeem is dat het totaal van de vele duels een correcter beeld geven dan een eenvoudige KO-wedstrijd. De betere spelers bereiken hierdoor vaker de hoogste plaatsen in de rangschikking. Bij het hanteren van meerdere poules wordt er vooraf afgesproken hoeveel deelnemers van elke poule doorschuiven naar een volgende ronde.
In de praktijk wordt er veelal een combinatie van deze systemen gebruikt. Bijvoorbeeld een DKO die het deelnemersveld uitdunt tot 4 spelers aan de winnaarskant en 4 spelers aan de verliezerskant, om die te paren tot de kwartfinales in een SKO-schema van 8 spelers. Ofwel voorrondes volgens het poule-systeem  waar bijvoorbeeld 8 poules van 5 spelers, elk de 2 hoogst gerangschikten doorsturen, naar een SKO-eindronde voor 16 spelers.

Er zijn evengoed een aantal systemen die in andere sporten gebruikt worden, maar die niet populair zijn in het biljarten : hierbij zijn Challenge-systemen en Ladder-systemen de gekendste vormen.

In de komende artikels ga ik dieper in op  :

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s