Het laddertornooi

Het laddertornooi is een zogenaamd “challenge”-format en wordt frequent op clubniveau gebruikt.

Alle deelnemers worden ofwel in een willekeurige volgorde geloot of gebaseerd op eerdere prestaties gerangschikt van mindere ( bovenaan de ladder ) tot betere ( onderaan de ladder ).
Over een langere periode hebben alle deelnemers de kans een ander uit te dagen. Wie de uitgedaagde is, wordt bepaald door de de lijst ( de ladder ) : je mag nooit iemand uitdagen die meer dan 2 of 3 plaatsen hoger dan jezelf staat in de lijst. Indien de uitdager wint, dan worden de 2 spelers van plaats gewisseld. Indien de uitdager het onderlinge duel verliest, mag hij deze speler niet meteen terug uitdagen. Eerst dient een andere uitdaging gespeeld te worden.
Het jammere is dat wanneer het einde van dit tornooi nadert, niet noodzakelijk de beste speler bovenaan staat : niet iedereen zal evenveel wedstrijden gespeeld hebben of anderen uitgedaagd hebben.

Een variant van dit tornooi berekent een numerieke waarde voor iedere speler, gebaseerd op de uitslag van iedere gespeelde wedstrijd : hierdoor is geen beperking meer op wie nu wie mag uitdagen.
Het meest gekende systeem is de ELO-rating, zoals die gebruikt wordt bij schaken en Go. Iedere deelnemer krijgt een rating, gebaseerd op zijn persoonlijke prestaties, die de plaats op de ladder bepaalt. Dit wordt in een volgend artikel nader bekeken.

Op de Downloads pagina vindt u 4 variaties op het laddertornooi.
Alle deelnemers worden geloot op de inschrijvingenlijst, of worden een loting toegekend naargelang hun capaciteiten ( betere spelers krijgen een hoger getal, de mindere een lager getal ). De ladder wordt ingedeeld in groepen van 3, 4 of 5, waarbij de personen in iedere groep net als in een poule-systeem elkaar onderling bekampen. Dit levert een rangschikking op per groep, alwaar de nummer 1 ( en 2 ) stijgen naar een hogere groep, en de (voor-) laatste zakt naar een lagere groep. In de nieuw gevormde groepen ( de volgende ronde ) wordt dit opnieuw gedaan. Bij het afwerken van meerdere rondes komen de besten bovendrijven en kan de kampioen gekroond worden ( het minimaal aantal rondes moet groter zijn dan het aantal poules, zodat iemand uit de laagste groep ook tot in de hoogste groep moet kunnen geraken : de Excel-bestanden zijn voorzien tot 12 rondes )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s